Болки в детските колене: причини, диагностика и лечение

Преди няколко седмици Ви разказах за болестта на Север и за едно момиче, което стигна до операционната маса. Днес искам да привлека вниманието Ви към големия, зъл и по-популярен брат на болестта на Север, а именно болестта Осгуд – Шлатер. За целта ще използвам две снимки от личната си колекция:

shalter

Симптоми

Снимките са на двете колена, на едно и също момче, вече 15-годишно и са само на няколко месеца. Детето се появи при мен с оплаквания за болки в коленете, не само при натоварване и спорт, но и при ходене, датиращи от няколко месеца. Освен болките, в областта на коляното, точно под капачките и на двете коленни стави имаше и лек отток. Два бързи теста и бях категоричен, ставаше дума за Осгуд – Шлатер.

Осгуд – Шлатер

Представлява заболяване при деца и подрастващи (по-често при момчета), свързано с възпаление на залавното място на четириглавия бедрен мускул. При децата това залавно място се характеризира с това, че се намира в зоната на растеж на костта (растежната плочка). Осгуд – Шлатер не е чисто спортен проблем, затова и няма да кажа, че прекомерното бягане и скачане  са виновниците за възпалението. Да, тренировъчната дейност повишава риска от появата на това възпаление, но не е в основата му, която се крие в неедновременното израстване на човешкия организъм. Това неедновременно израстване, означава, че в даден момент мускулите (в конкретния случай – четириглавия бедрен мускул) могат да надвишават по сила, възможността на останалите тъкани (в случая растежната плочка на костта) да поемат натоварване. Това е и причината Осгуд – Шлатер, макар и по-рядко, да се наблюдава и при не толкова активни деца.

Как се лекува? 

Нека се върнем към детето, на което принадлежат снимките по-горе. Когато се появи при мен на коленете му бе поставен кинезио тейп. Да, има специална апликация на кинезио тейп за Осгуд – Шлатер и не, няма доказателство, че поставянето на този тейп работи. Основното при лечението е да се намали болката и оттока. Това налага намаляване на физическите активности, свързани със спорт и упражнения, понякога и прекратяване на спортна дейност за няколко месеца. Нерядко се прибягва и към физиотерапията, като заместител на противовъзпалителните лекарства. От голяма полза е и релаксирането на четириглавия бедрен мускул и неговото разтягане. Когато болката намалее, се подхожда към постепенно връщане към спорта, чрез тренировки за сила.

Тъй като това е заболяване, свързано с възпаление на растежна плочка, сроковете за отшумяване на симптомите му са свързани с растежа на детето. С други думи, всичко приключва, когато и растежът приключи.

Усложнения

Усложненията при това заболяване са редки. Най-често са козметични, като под капачката, на залавното място на четириглавия бедрен мусмул, остава „подутина“, която по принцип не влияе на функцията на коляното. Наблюдават се случаи и на хринифициране на процеса на възпаление, което често става и причина за прекратяване на спортна дейност. Ето защо е изключително важно треньорите да пазят малките си състезатели и да им дават достатъчно почивка (а при това заболяване говорим за месеци). Най-тежкото усложнение, което може да настъпи, е свързано с откъсване на самото залавно място, тогава хирургическата намеса е единственият вариант.


Следващата седмица ще се върнем към патологията при възрастните бегачи и ще разгледаме „коляното на бегача“.