Болки по предната повърхност на тазобедрената област

 

Зима, студ, киша, лед, болки в тазобедрената става, на пръв поглед неща, които нямат нищо общо, но ако тази болка е по предната повърхност, там където кракът се съединява с тялото, първият поглед може да се окаже доста подвеждащ.

 

Произход на болката

 

Има няколко основни структури, които могат да причиняват болка в тази област и те се разграничават сравнително лесно и без значителна употреба на образна диагностика (ЯМР, рентген и т.н.).

 

Първата от тях, разбира се, е ставата, в която може да са налице артрозни изменения. Втората е самата бедрена кост, говорили сме за стрес фрактурите, е и тук е възможно да се получи такава. Третата структура, която ще разгледаме днес, са мускулите, при които се наблюдават два основни проблема: разтежения и тендинити (възпаления на залавните места).

 

Разтежение на сгъвачите на тазобедрената става

 

Споменах ли, че е зима? А, че навсякъде има лед и киша? Сгъвачите в тазобедрената става имат една много важна функция, а именно, да свиват бедрото към ставата и така да го придвижват напред по време на ходене и бягане. След като свиват бедрото, това значи, че те се разтягат, когато разгъваме крака. По време на движение тази фаза на разгъване започва, когато стъпалото се намери под тежестта на тялото и продължава, докато кракът се оттласне от земята. Сега си представете как бягате по лед и някъде в тази фаза се подхлъзвате. Случващото се в този момент на подхлъзване назад, с все още опорния крак, засяга и натоварва значително сгъвачите не бедрото, а когато те са в предварително разтегната позиция, разтежението им е в кърпа вързано, било то от еднократно, но грандиозно подхлъзване или от множество, повтарящи се, малки такива.

 

Вече знаем, как влияят кишата и ледът, сега нека добавим към зимната обстановка и студа. Излизате да тичате рано сутрин, преди работа, студ сковава земята и въздуха, а Вие, за да се стоплите, тръгвате още от входа с темпо, което ако задържите в следващите 2:59 минути, ще завършите маратон. Мислите, че не е бързо? В летните месеци, може и да сте прави, но зимата, зимата е студено, а при по-ниски температури мускулите „губят“ част от еластичността си, което никога не е добре при по-сериозни натоварвания и може да доведе до травми. 

 

Тендинити

 

Когато говорим за възпаление на залавни места, почти винаги механизмът с който свързваме възпалението е претоварването с една и съща двигателна активност (в конкретния случай – бягане, скачане, колоездене). Зимата е период, който най-често се използва за повишаване обема на тренировките и намаляване на тяхната интензивност или, на кратко казано, увеличаване на беговия километраж. Това увеличаване крие риск от хронично претоварване на структури и възпаления на различни места, едно от тези места е предната повърхност на тазобедрената област, където са сгъвачите на тазобедрената става. В комбинация на увеличения обем и леда и студа, за които писахме по-горе, рискът за възпаление в тази област се увеличава значително.

 

Как да се предпазим?

 

  • На първо място е използването на добри и стабилни обувки за бягане, които да минимизират приплъзването.
  • Добра подготовка преди бягане, особено, ако бягането е от типа „от вход, до вход“
  • Постепенно увеличаване на обема на натоварването
  • Избягване на скоростни бягания или такива под наклон на открито, особено при наличието на лед и киша
  • Силова тренировка за засилване на мускулите на кръста, таза и долния крайник. Сгъвчите в тазобедрената става, могат да изземат функцията на други по-слаби мускули при ходене и бягане, което да доведе до тяхното претоварване.
  • Подобряване на гъвкавостта в зоната. Добрата подвижност и добрия контрол в областта на таза и тазобедрената става е винаги добър вариант за предпазване от контузии.

 

Лечение

 

Разтеженията и тендинитите на сгъвачите в тазобедрена става са мекотъканни увреди, като такива, при появата им и до 72-ия час (когато борбата е с възпалителния процес), те се лекуват с почивка и лед(възможна е и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства). Следващата фаза е свързана с намаляването на болката и ускоряването на възстановителния процес с някои методи на физиотерапията, а когато болката намалее значително, тогава е време за упражнения, които да подготвят мускулите за връщането на атлета към тренировъчния процес.

 


 

Следващата седмица ще продължим с проблемите около задната част на тазобедрената област и ще разгледаме увреда, която първоначално може да сбъркате с проблем идващ от кръста.