Възпаление на пателарното сухожилие (“Jumper’s Knee”)

“Jumper’s Knee”

“Jumper’s Knee” – популярното име на възпалението на пателарното сухожилие.

Пателарното сухожилие 15239154_10157777677090641_1892140472_n

Навярно всички сте чували за четириглавия бедрен мускул (който в последните години се оказа, че има пет, а не четири глави) и знаете, каква функция извършва, но… това е един доста голям и силен мускул, намиращ се на предната повърхност на крака и спомагащ за движението наречено екстензия в колянна става, което използваме всеки път, когато ставаме от стол, изправяме се след като сме се навели за да вземем нещо или… ходим. Сам по себе си, мускулът е достатъчно силен, но за да е абсолютно пълноценен, той участва в един комплекс с пателата (капачката), който е може би най-добрият пример в човешкото тяло за лостова система. Четириглавият бедрен мускул, се захваща за капачката на коляното, а през нея посредством пателарното сухожилие достига до голямата кост на подбедрицата. Получава се изключително силен комплекс и лост, с който дори Архимед би се гордял. Този комплекс освен изключително силен има и друга особеност и тя е свързана с наличието на слаби места и едно от тях може да се каже, че е пателарното сухожилие.

Рискови за възпалението на пателарното сухожилие

Не ме разбирайте погрешно, самата структура е достатъчно здрава за да понесе доста сериозни натоварвания, но има няколко фактора, които могат да направят положението ѝ малко по-деликатно. Два от основните фактора са:

  • Грешки в тренировъчния процес – може би най-важното нещо, що се отнася до хронични спортни травми. Правилното дозиране на натоварването е от изключително голямо значение за превенцията на подобен род травми.
  • Биомеханични особености – биомеханиката и позицията на тялото са от огромно значение за дистрибуцията на вложената сила по време на упражнения в залата или при бягане. Навярно ще прозвучи абстрактно, но позицията на главата може да доведе до грешно разпределение на силите и до болки в коляното. Но да не отиваме толкова далеч, ще спомена само три позиции и то на по-близки до коляното места: прекомерна пронация на ходилото (overpronation), голям Q ъгъл в коляното, повишена поясна лордоза и инклинация на таза. Разбира се има още много биомеханични фактори, които могат да увеличат риска от контузия, надявам се в следващи статии да обхванем една част от тях.

Причини за възпалението

Възпалението на пателарното сухожилие е в групата на контузиите получаващи се при пренапрежение в следствие на повтарящи се еднотипни движения, като клякане, бягане и скачане, а популярното му име “Jumper’s knee” идва точно от последното, защото тази травма е характера за скачачи. След всяка тежка тренировка тялото се нуждае от време за възстановяване, което, ако не му се предостави може да доведе до съответна ответна реакция изразяваща се с болки и възпалителни процеси в различни части на тялото (обикновено местоположението им е свързано с вида спорт и индивидуалните биомеханични особености). В случая с пателарното сухожилие, възпаление може да се получи и при по-резки и силни движения в коляното (клякане с голяма тежест, спринт, силен скок или приземяване от високо).

Превенция и лечение

Превенцията (а и до голяма степен лечението) е свързана с отстраняването на рисковите фактори – правилно дозиране на натоварването и подобряване на индивидуалната биомеханика и спортна техника, за което консултацията със специалист в съответните област никога не е излишна.

При вече налично възпаление, лечението се състои в борба с него. За лечението е най-важно да се започне навреме. Най-добрият съвет, който мога да дам е: не бягайте с болката. Бягането с налична болка може единствено да влоши нещата и от възпалителен процес, нещата да станат хронични. Веднъж хронифицирало, възпалението на пателарното сухожилие става изключително трудно и бавно за лечение. Веднъж след като се пребори възпалителния процес, започва трудната част, а именно подобряване функцията на сухожилието и целия коленен комплекс, чрез упражнения.

Симптоми15207781_10157777677470641_945455204_n

Обясни, която структура и защо се възпалява, но пропуснах най-важното, какво е усещането, а то е различно, според степента на нараняването.

Първоначално болка се появява само след тренировка, в последствие болка има преди и след тренировка, но изчезва по време на нея, когато тъканта е „загрята“. Следващата степен е свързана с това, че болката започва да пречи на тренировъчния процес, а накрая започва да се наблюдава болка и по време на дейности, като ходене и сядане. Ако сте стигнали до третия или четвъртия етап не се колебайте да се консултирате със специалист. Ако все още сте на първите два етапа, също не се колебайте, възпалението на пателарното сухожилие може да изглежда, като нещо, което ще премине, но оставено да се развие (както вече споменах) става изключително трудно за лечение и може да докара човек и „до под ножа“.


В следващата статия ще разгледаме същия проблем, но от гледна точка на детския организъм и какъв е рискът там, а след това ще преминем на може би най-интересната тема за всички (заради името) – “runner’s knee”.