Изтръпване на пръстите и/или възглавничките на крака

Невромът на Мортън 

Невромът на Мортън е болезнено състояние, което засяга върха на стъпалото, най-често на възглавничките между 3-ти и 4-ти пръст и се дължи на удебеляването на тъканите около нерва отиващ към пръстите.

Не бях помирисвал асфалт до преди 3 години. Хубава настилка, бърза. Освен бърза, обаче е и травмираща. Първият ми сблъсък с асфалта бе свързан и с увеличаването на седмичния километраж. Глупава комбинация, докара ми какви ли не болежки, а най-интересната от всички се появяваше сутрин, при първите крачки, и се характеризираше с изтръпване и леко парене по възглавничките на стъпалото – неврома на Мортън.

14801168_10157610265565641_207170891_nПрез деня усещането бе по-скоро, като за камъче в обувката или като да съм си „набил ходилото“. Като цяло, състояние, което всеки би подценил и подминал, докато не стане по-лошо. Това е и коварното на този вид травма, няма и да усетите, кога са ви изписали кортикостероидните инжекции и назначили час за декомпресия на нерва. Аз, за щастие, не се докарах дотам, взех навременни мерки: нови маратонки и придвижване с кола до меката настилка на прословутото „колело“ в Борисовата градина (преди това тичах 5 километра натам и 5 обратно към вкъщи). Още на втората седмица симптомите отшумяха и постепенно започнах да подновявам обема на тренировките си, включително и на асфалт.

С ръка на сърцето, мога да кажа, че извадих късмет и състоянието премина по-възможно най-лекия начин (минах по тънката лайсна, както се казва), без коренни промени в тренировките и без каквото и да е било допълнително лечение (освен, ако не броим бирата, която се твърди, че има противовъзпалителен ефект). Повечето хора обаче нямат този късмет. Така раздразнен нерв е изключително неприятен за лечение, поради простата причина, че започва да се възпалява все повече заради факта, че е възпален. Възпалението „кара“ нервът да става все по-голям, триенето в околните тъкани се увеличава и накрая става един затворен кръг, който изисква значително усилие от страна и на пациент, и на терапевт за да бъде „счупен“.

Какво е лечението при неврома на Мортън?

Така нареченото консервативно лечение включва промяна не само на спортните обувки и настилката, на която тренира пациентът, но и промяна, до пълно спиране, на тренировъчния процес. В зависимост от състоянието, може да се наложи дори употребата на ортопедични стелки или нови обувки за ежедневието. Всичко това, разбира се, се комбинира с ултразвук и противовъзпалителни мехлеми, а когато те не помагат се препоръчва и пероралният прием на НСПВС (не стероидни противовъзпалителни средства). В случаите, когато и това лечение е неуспешно, се налага и употребата на кортикостероидни инжекции, нещо, което силно НЕпрепоръчвам, но за тях ще говоря друг път.

При изчерпване на всички възможности, на консервативното лечение, се налага хирургическа намеса свързана с декомпресия на нерва (чрез отстраняването на околни тъкани) или тоталното му премахване.

Сами виждате, невромът на Мортън е доста коварно състояние, с доста усложнения. Затова препоръчвам, в случай че имате тези симптоми на парене и болка в областта на възглавничките на стъпалото, които не отшумяват при намаляване на натоварването и смяна на обувките, да се консултирате със специалист, с помощта на когото да започнете лечение и да изключите възможността за наличието на други травми в същата област.


Очаквам вашите допълнителни въпроси, коментари и дискусии по темата. Може да разкажете и за вашия личен опит с неврома на Мортън.

Следващата сряда ще дам повече яснота за травми като стрес фрактурите.