Илиотибиален синдром – какво представлява тази травма на коляното

Бягате редовно? Имате болка от външната страна на коляното, появяваща се при бягане? Честито! Много е вероятно да се сдобивате с илиотибиален синдром. Всъщност другата опция е по-лоша и е свързана с увреда на менискус, но за тези неща, когато му дойде времето.

Какво представлява илиотибиалният синдром

Както повечето „бегачески травми“, илиотибиалният синдром е свързан с възпаление на тъкан и по-точно на илиотибиалния тракт в областта над ставната цепка на коляното (ако болката е в цепката и има припуквания, нещата вървят към съвсем различен тип увреда – на мениск).

Самият илиотибиален тракт представлява дълга и дебела лента от фиброзна тъкан, свързваща таза и коляното, която се обтяга при действието на мускулите отвеждащи крака ни в страни и в частност – Tensor fasciae latae. Последните три сложни думи, както споменах, са основната сила действаща върху илиотибиалния тракт. За съжаление нито позицията на тракта, нито силата на мускула са Tensor fasciae latae достатъчни за движение в пространството, а изискване за такова, към тях, се появява при няколко условия:

  • Слаби екстензори на тазобедрена става (мускулите на дупето не работят, както трябва)
  • Изменена позиция на крака в следствие на завъртането му вата навътре.

Когато едно от тези условия е изпълнено, Tensor fasciae latae се превръща от стабилизатор на коляното в двигател в тазобедрена става. При това положение се повишава тонусът на мускула, а илиотибиалният тракт започва да намалява дължината си и да става все по-стегнат и се появява триене на част от него в бедрената кост, точно там, където Ви боли.

Симптомите

Всичко започва с лека и пренебрежима болка в коляното, както казахме, точно над ставната цепка. Обикновено се появява малко след започване на бягането. Отток в повечето случаи – няма.

Причини за появата

Вече споменахме за генералната причина – завъртането на крака навътре. Такова завъртане най-често се получава при слаби глутеални мускули (тези на дупето), но може да се дължи и на проблеми с ходилото (спаднал свод, завъртане навътре идващо от глезена) или дори на „скъсени“ аддуктури в тазобедрена става и износени обувки. Конкретната причина е сравнително лесна за разпознаване от специалист, който да даде конкретни насоки за лечението, но в начален етап всичко може да премине с просто следване на няколко генерални съвета.

Лечение

Знам, че вече в няколко статии се повтарям, но е важно, силата на мускулите на „бегаческите дупета“ е от огромно значение, тренирайте ги, тренирайте цялата задна кинетична верига, ще ви спести огромен брой неприятности, както разбира се и намаляването на натоварването.

Друг добър приятел е фоам ролерът, който в конкретния случай може да реши проблема почти сам. Релаксирането на илиотибиалния тракт е от огромно значение при лечението и профилактиката на този синдром.

Това можете да правите вкъщи, ако искате по-бързи резултати, кортизоновите инжекции са една от опциите, която не препоръчвам, но съм длъжен да спомена. Личните ми предпочитания при по-тежки случаи са физиотерапията и евентуалното приемане на ибупрофен или друго противовъзпалително.

Понякога носенето на стелки също може да облекчи значително положението, а в краен случай, се подхожда оперативно.

Профилактика

След като се преборим с тази дразнеща болка е много важно да не допускаме да се появява пак. В основата на профилактиката, както при лечението, лежат упражненията за сила на дупето и т.нар. мускулен корсет и разтягане, и релаксиране чрез масаж и стречинг на илиотибиалния тракт.

Други начини добри препоръки за превенция са:

  • Внимателно увеличаване на километража и обема на тренировките
  • Добра подготвителна част на тренировката
  • Хубави обувки
  • Избягване на бягане по наклонени повърхности
  • Смяна на посоката, ако бягате често на пистa.

В следващата статия ще поговорим за възпаленията на сухожилията и какво трябва да знаем за тях, за да можем да си помогнем бързо и успешно.