Каданс

По-голяма честота на крачките по-малко травми

Ритъмът на бягане (каданс / честота на крачките) е не само един от многото фактори определящи скоростта, резултатите и риска от контузии, но и е един от главните от биомеханична гледна точка.

Измерва се в крачки за минута и е изключително лесно да го измерите сами. Единственото, което трябва да направите е да си харесате крак, да се затичате и да преброите, колко пъти ще стъпите на този крак за 30 секунди (може и за по-малко но, както се досещате точността пада). Полученото число се умножава по две и хоп, вече знаете с какъв каданс бягате. В случай, че ползвате часовник той може да свърши това вместо Вас.

Какво трябва да е полученото число?

Очакваният резултат е между 70 и 100, разбира се може да има отклонения. Тук е моментът да отбележа отново, че това е броене на един крак и в случай, че искате да правите сравнения (още повече между Вас и човек ползващ друга марка часовник) е хубаво да го имате предвид, защото кадансът се записва по два начина: на един крак или за двата крака, което значи, че ако сте получили 80 (или часовникът брои толкова) трябва да умножите по две.

Как влияе кадансът на бягането?

От биомеханична гледна точка има три основни фактора влияещи на бягането и неговата скорост: сила (тук включвам всички вектори на силата и реакцията на опората), дължина на крачката и честота на крачката (кадансът). И трите фактора могат да бъдат тренирани, и трите играят роля при профилактиката и лечението на контузии, но най-лесният за самостоятелно манипулиране фактор е честотата на крачката. Колкото повече, по-дълги и по-силни крачки правим, толкова по-голяма ще е скоростта ни на придвижване. Обикновено при преумора, за да запазим скоростта на движение увеличаваме крачките и намаляваме тяхната дължина, това трябва да ни подсказва следната идея:

Повече крачки – по-икономично движение

Това до известна степен се потвърждава и от факта, че хората, бягащи, с честота на крачката около 160 (80х2) в по-голямата си част посрещат опората с пета, а това води до различно (по-лошо) разпределение на векторите на силите, нужда за влагане на по-голяма сила и мускулни компенсации, породени от факта, че кракът е пред центъра на тежестта и това затруднява включването на глутеалните мускули в движението.

Каква е идеалната честота на крачките?

Оптималният брой крачки според източниците е 180 (90х2), това разбира се не трябва да се приема за „чиста вода“. Идея под или над тази цифра, може да е достатъчна добра за Вас, тъй като всичко е строго индивидуално. Важно е разпределението на силите при стъпване и спазването на основните правила на техниката на бягане. Във всеки случай, каданс около тази цифра създава предпоставки за по-добро разпределение на натоварването, а от там по-добри резултати и по-малко травми. Така твърди литературата, това показва и личният ми опит. Дори, говорейки за себе си, мога да споделя, че след бягане с каданс под 86 се чувствам ужасно, за разлика от времето след бягания с каданс 89-92. Както виждате не говоря за фрапантни разлики в честотата на крачката.

Как можем да тренираме каданса?

Както споменах, това е най-лесният за самостоятелно трениране елемент. Следи се лесно, не изисква голямо съсредоточаване, а оборудването, което се изисква се свежда до един метроном.

  • Използване на метроном или музика – много от хора обичат да бягат със слушалки в ушите, ако сте един от тях, просто подберете песни с един ритъм, който да слушате и следвате и който да е с честота близка до целевата за броя крачки, който искате да правите.
  • Броене на крачки – можете да го правите навсякъде и без оборудване, но определено ви препоръчвам варианта с метронома или плейлиста, прабвал съм да броя, досадно е:)

Реално погледнато това са двата начина, като е много важно да следвате и следните принципи:

  • Увеличавайте плавно каданса, ако до сега сте бягали с 70, не скачайте директно на 90, дайте си време, всяка промяна в техниката може да е уморителна. Лесен начин за пресмятане на това, с колко да увеличите е, като проверите каданса си за 5 или 10 километра и започнете да го увеличавате с 5%
  • В началото бягайте по-къси разстояния, не се хвърляйте на дълги дистанции с новия ритъм на бягане, докато не сте свикнали с него и не сте сигурни, че можете да го задържите. Ако все пак ви се налага да бягате „на дълго“, започнете с къси отсечки, в които да държите новия каданс и постепенно ги увеличавайте
  • Използвайте бягащи пътеки – не съм фен на тези машини и да си призная ми е истинска мъка, когато се наложи да бягам на такова нещо, но не може да се отрече, че на пътека е най-лесно да се тренира честотата на крачките. Не само това, но там може да се изпробва и използването на различна честота при различна скорост на бягане, която, най-важното, е фиксирана.

Следващата седмица ще поговорим за разтягането, разновидностите му и кога и как да го правим.