Медиален тибиален стрес синдром

Медиален тибиален стрес синдром – medial tibial stress syndrome (MTSS), известен още като Shin Splints е една от най-честите спортни травми в областта на подбедрицата. В основата на тази травма лежи периоститът в областта на тибията, получен в следствие на хронично пренапрежение.

Какво представлява периоститът в областта на тибията?

Тибията (големият пищял) е по-голямата от двете кости формиращи подбедрицата.  Както останалите кости в човешкото тяло, тя е покрита с надкостница (periosteum). Периостът е Tibia_-_frontal_view2тъкан отговаряща за храненето, инервацията и нарастването на костите и като такава изключително добре кръвоснабдена и инервирана (богата на нервни окончания и рецептори), което, както ще разберем по-късно е главната причина за болката при медиалния тибиален стрес синдром.

В следствие на системното, механично натоварване при спортове свързани предимно с бягане и скачане, което се оказва върху костите на долните крайници, може да се стигне до хронично пренапрежение в областта, което да доведе до възпаление на периоста.

Кои са причините за възпалението на периоста?

Основният и най-голям фактор за възпалението на периоста е неправилният подход към тренировъчния процес и системното претоварване. Към този фактор могат да допринесат и неправилната shin-painтехника на изпълнение на определени упражнения и движения, лошата
екипировка и др. Най-често възпалението на периоста се появява при започване на нов спорт или тренировъчен план свързан с промени на терена (от по-мек, към по-твърд) и тренировъчното натоварване (от по-малко, към по-голямо). Сред основните фактори допринасящи за появата на възпалението на периоста можем да сложим:

-          Ново, неспецифично натоварване или прекомерно увеличаване на интензивността на тренировките

-          Носене на неподходящи обувки, които не предоставят необходимия комфорт

-          Бягане или спортуване на твърда настилка, особено, ако спортът е свързан с много тръгвания, спирания, смени на посоката или подскоци

-          Бягане на неравен терен

-          Съществуващи вече проблеми с ходилата и глезените – плоскостъпие, висок свод, хиперпронация, намалена подвижност в глезените и др.

-          Лоша техника на бягане – особено при бягане на пети

Какво са симптомите?

Както вече споменахме, основният симптом е болка, която поради доброто кръвоснабдяване и добрата инервация на периоста, може да бъде значителна и дори да затрудни нормалната походка. Болката е в областта на вътрешната средна или долна част на тибията (понякога и по предната повърхност на костта) и обикновено се появява по време или след натоварване, като физическата активност я засилва и има тенденция за влошавана на симптомите на следващата сутрин след тренировка. Понякога се появяват бучки или подутини на мястото на възпалението. Възможно е да се наблюдава и зачервяване.

Какво друго може да бъде?

Механизмът на получаване на възпаление на периоста и така наречените стрес фрактури на тибията са изключително близки, ако не и еднакви. Разграничаващ симптом може да бъде намаляването на болката сутрин при стрес фрактурите, поради липсата на натоварване върху костта през нощта, но при съмнения, за да се уточни произхода на болката, винаги е по-добре да се направи рентгенова снимка.

Как се лекува?

В повечето случаи лечението е единствено консервативно, като включва профилактиращи фактори, като:

-          Промяна на тренировъчното натоварване

-          Промяна на терена за тренировки

-          Коригиране на спортната техника

-          Използване на подходяща екипировка

И фактори за борба с възпалението:

-          Криотерапия

-          Масаж

-          Физиотерапевтични процедури

-          Употребата на противовъзпалителни (локално и/или перорално)

Най-важният момент в лечението на медиалния тибиален стрес синдром е почивката и постепенността на дозиране на тренировъчното натоварване.