Мускулни крампи

muscle crampsВ един момент, всичко е наред и се чувствате отлично, а в следващия момент внезапно получавате остра болка придружена от чувство за стягане, свиване и „заключване“ на даден мускул. Ако това ви се е случвало, то най-вероятно сте преживели мускулна крампа. Може да ви се е случило по време на спорт, докато сте шофирали, седели или дори по врем на сън, но когато и да е било, сигурен съм, че преживяването не е било приятно.

Освен, че не е никак приятно, едно такова преживяване може да бъде и животозастрашаващо в случай, че се случи докато плувате в морето или шофиране с висока скорост. Това е и причината за следващата статия, в която на кратко ще обясня, какво представляват мускулните крампи, как да ги профилактираме и разбира се, как да реагираме, когато се случат.

Какво е мускулната крампа и защо се получава?

Крампирането на определен мускул представлява силна неволева контракция (свиване), без релаксиране на същия, която причинява болка. Когато използваме мускулите, които можем да контролираме (напречно-набраздената мускулна тъкан/скелетната мускулатура), като тези на ръцете и краката, ние ги използваме редувайки фази на контракция и релаксация. Когато мускулът (или дори няколко миофибри от мускула) изпадне неволево (без наше желание) в постоянна фаза на контракция и не се релаксира, казваме, че той е в спазъм. Когато такъв спазъм настъпи внезапно и болезнено, го наричаме мускулна крампа.

Мускулните крампи могат да продължават от няколко секунди, до
няколко часа, като не рядко се случва те да се повтарят. Съществуват няколко вида мускулни крампи: истински крампи (които са обект на тази статия), тетания, дистонични крампи.

Истинските крампи са най-често срещаните в скелетната мускулатура. Те могат да засегнат част от мускул, цял мускул или дори група от мускули, които работят заедно за извършването на дадено движение. Повечето хора в академичните среди се съгласяват над тезата, че крампите се причиняват от хиперактивност (повишена активност)cramps на нервите, инервиращи (задвижващи) дадения мускул. Причините за тази хиперактивност могат да са много:

Травми – при наранявания и травми могат да се появят крампи, целящи да предпазят наранената зона от по-голяма увреда.

Мускулна умора – умореният мускул може да крампира, с цел протекция от възможно нараняване, в случай, че продължи да работи „на пълни обороти“.

Дехидратация – дехидратацията води до намалено количество на течности в мускулните клетки. Крампи в следствие на дехидратация се получават най-често при топло време и могат да бъдат индикация преди настъпването на топлинен удар. Често този вид крампи се наблюдава при хора приемащи дълго време диуретици или при продължителна спортна активност.

Ниски нива на електролити – лош хранителен режим, придружен от обилно потене може да доведе до намаляване нивата на натрия и калия, които стоят в основата на мускулната контракция и по-точно в отвеждането на нервния импулс към мускула.

Нарушено кръвообращение в мускула – ако поради някаква причина в мускула има нарушено кръвообращение по време на активност, се получава натрупване на отпадни продукти от метаболизма и получаване на крампи.

Ниски нива на минерали – Калцият и магнезият са от съществено значение за протичането на нормална мускулна контракция и абнормалните им нива могат да доведат до мускулни крампи.

Превенция

Съществуват няколко практични стъпки, които можем да предприемем с цел превенция появата на мускулни крампи:

Добра силова подготовка – Слабите мускули са по-податливи на крампи, защото се уморяват по-бързо при работа.

Стречинг – стегнатите и скъсени мускули работят повече и използват повече енергия от мускулите с нормална дължина, което може да доведе до крампи в тях.

Хранителен режим – добър хранителен режим осигуряващ всички необходими електролити, витамини и минерали на организма може значително да намали риска от поява на мускулни крампи по време на двигателна активност.

Хидратация – Поемането на достатъчно вода е от огромно значение, както преди, така и по време и след двигателна активност.

Как да реагираме при появата на мускулна крампа

В повечето случаи при поява на мускулна крампа е достатъчно просто да разтегнем нежно крампиращия мускул. След разтягането може да се приложи лек масаж на зоната, а приложението на топли и/или студени фактори допълнително ще спомогне за възстановяването на мускула.