Накратко за невротрансмитерите и връзката им с гръбначните изкривявания

Повечето от хората занимаващи се с лечението и профилактиката на гръбначни изкривявания ги разглеждат предимно (ако не и само) като ортопедичен проблем, засягащ единствено гръбначния стълб. Това е така, защото основната характеристика за диагностициране на гръбначно изкривяване е видимата кривина на гръбначни
я стълб.

Съвременните изследвания в тази област се фокусират повече в изучаването на неврологичните и хормонални фактори, въздействащи върху гръбначния стълб и водещи до гръбначни изкривявания. Новите теории за появата на гръбначните изкривявания разглеждат взаимовръзката между нивата на специфични хормони и чувствителността на мозъка към тях. Различни модели показват, че абнормалните нива на хормони, като лептин, мелатонин, калмодулин и хормона на растежа, могат да активират поредици от събития, в резултат на които да се появи така характерната крива на гръбначния стълб, която всички ние разпознаваме и определяме с термина сколиоза.

За да разберем защо тези хормони са от такова значение е важно преди това да разберем как мозъкът комуникира със себе си и различните части на тялото. Нервните пътища са като градски улици. По тях са разположени свързвания (синапси), които наподобяват улични кръстовища. Ролята на светофар (или регулировчик) в нервините пътища се играе от невротрансмитерите. Те са веществата, които определят дали нервният импулс ще продължи и с каква сила. Всъщност тези невротрансмитери контролират целият пренос на информация от мозъка към периферията и обратно. Различните невротрансмитери имат и различно приложение. Някои невротрансмитери ускоряват (възбуждащи невротрансмитери) сигналът подаден от или към мозъка, други го забавят (потискащи). Следователно, ако има дефицит или пренасищане на някои от тях, то ще има и нарушение при преноса на информация.

В по-голямата си част невротрансмитерите се образуват от аминокиселини, ето защо дефицита на тези хранителни вещества в диетата може да доведе до по-ниското им производство. Чрез изследване на урината при пациенти с гръбначни изкривявания, може да се определи дали има някакъв дисбаланс на невротрансмитерите и да бъдат нанесени съответните промени в хранителния режим на пациента. Например при много от пациентите със сколиоза се наблюдава дефицит на серотонин. Серотонинът е известен, като хормон на щастието и същевременно е един от най-важните невромедиатори. Свързван е с емоционалната нагласа и общителността, а освен това и с директното си въздействие върху динамичния постурален контрол и двигателната активност.1619094_718350341533385_7071468915026391837_n

В допълнени към тези функции, серотонинът участва и в образуването на мелатонин, един от хормоните свързаван с развитието гръбначните изкривявания. Всъщност дефицитът на мелатонин е сочен, като един от основните фактори за развитието им. Следователно, увеличаването на серотонин не само ще помогне за подобряването на постуралния контрол, но ще увеличи и продукцията на мелатонина.

При подобен дисбаланс, корекцията в диетата и/или приема на съответните суплементи в комбинация с упражнения за профилактика и лечение на гръбначни изкривявания може да доведе до много по-добри резултати от самостоятелното приложение на тези упражнения. Това се дължи на факта, че  както споменахме  невротрансмитерите са пряко свързани с динамичният постурален контрол, а в по-голямата си част упражненията прилагани при деца с гръбначни изкривявания целят именно подобрение в динамичния постурален контрол и усещането на детето за положението му в пространството.

2 thoughts on “Накратко за невротрансмитерите и връзката им с гръбначните изкривявания

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *