Някои неща, които трябва да знаем за тендинопатиите

Преди да започнем да говорим за тендинопатиите, не е лошо да дадем определение на тендинопатия.

Най-общо казано, това е термин свързан с увреда и болки в сухожилията от хроничен характер и с неясна причина, въпреки че за такава най-често се сочи прекомерното натоварване върху сухожилната тъкан.

Да се върнем към нещата, които всеки един човек занимаващ се със спорт трябва да знае:

  1. Тендинопатиите не се подобряват с почивка!

Почивката е хубаво нещо и може значително да облекчи болките, но почивката по никакъв начин не повишава толеранса на сухожилието към натоварване, а в края на деня, това е най-важното!

  1. Противовъзпалителните не винаги помагат!

Макар и да има налице някакъв възпалителен процес и клетки на възпалението, тендинопатията не се счита за класическо възпаление. Противовъзпалителните могат да помогнат при високи нива на болка, но техният ефект върху клетките и патологията е неясен.

  1. Има много рискови фактори водещи до тендинопатия.

Основният фактор е внезапната промяна при определени активности свързани със съхранение на енергия (ходене, бягане, скачане) и натоварвания, които водят до компресия на сухожилието. При някои хора се наблюдава биомеханично предразположение (слаби мускули или по-малка издръжливост), а при други – системни (на вътрешната среда) фактори (менопауза, повишен холестерол, повишена чувствителност към болка и др.). При хора, които са предразположени, болка може да се появи и при съвсем малки изменения в техните активности.

  1. Упражненията са доказано най-доброто лечение на тендинопатии.

Сухожилията трябва да бъдат натоварвани прогресивно за да бъде увеличен техният толеранс към натоварване, така че, отделният човек да може да извършва важните за него неща през деня. В по-голямата част от случаите, тендинопатиите не се подобряват без върху тях да бъде приложено необходимото натоварване.

  1. Модифицирането на натоварването е от огромно значение за контролирането на болката.

Модифицирането обикновено се свързва с намаляване на натоварвания свързани със съхранението на енергия в сухожилието и компресията му.

  1. Открита при изследване патология НЕ Е равно на болка!

Всъщност, патология се открива и при хора без болки, а ако имате сериозна патология, това не значи задължително, че не можете да намалите болката си! Повечето лечения са насочени не толкова към лекуването на тъканите, колкото към подобряване на функцията и намаляване на болката при пациента.

  1. Тендинопатиите не се подобряват с пасивно лечение, поне не и в дългосрочен план!

Масаж, ултразвук, Shock – Wave, навярно ви звучат познато. Тези неща могат да са чудесно допълнение към лечението, но сами по себе си няма да ви доведат до никъде, просто защото са пасивни, а подобряването на активност може да се случи само по активен начин – с упражнения.

  1. Упражненията при тендинопатия трябва да са персонализирани.

Програмата с упражнения трябва да е изградена на база презентацията на болка и нарушената функция при човека. Тя трябва да бъде с прогресиращо натоварване и отговаряща на всички нужди на пациента според моментното му състояние.

  1. Отговорът на тендинопатиите към упражненията е бавен процес!

Трябва да сте търпеливи и сигурни, че упражненията и натоварването, които прилагате са правилни и правилно дозирани. Пряк път към успеха не винаги има и инжекциите и операциите трябва да са последната стъпка.


Следващата седмица ще поговорим за основните причини поради които се контузваме.

REFERENCES

Abate M, Gravare-Silbernagel K, Siljeholm C, et al.: Pathogenesis of tendinopathies: inflammation or degeneration? Arthritis Research and Therapy. 2009, 11:235.

Cook J, Purdam C: Is compressive load a factor in the development of tendinopathy? British Journal of Sports Medicine. 2012, 46:163-168.

Littlewood C, Malliaras P, Bateman M, et al.: The central nervous system–An additional consideration in ‘rotator cuff tendinopathy’and a potential basis for understanding response to loaded therapeutic exercise. Manual therapy. 2013.

Malliaras P, Barton CJ, Reeves ND, Langberg H: Achilles and Patellar Tendinopathy Loading Programmes. Sports Medicine. 2013:1-20.