Тренировка. Възстановяване. Масаж.

Няма професионален атлет, който да не се е възползвал от услугите на физиотерапевт и/или масажист по време на спортната си подготовка. Нещо повече, някои професионалисти имат в екипа си физиотерапевт и дори масажист, наред с всички останали членове на екипа (треньор, кондиционен треньор, диетолог, лекар, мениджър и т.н.) и това не е само защото „масажите са нещо приятно“, а защото те са необходимост, която наистина спомага за по-доброто спортно представяне на атлетите.

Как помагат масажите за по-добро представяне?

За да разберем как масажът помага за по-добро представяне, първо ще трябва да разгледаме друг аспект, който лежи в основата на спортните резултати, а именно тренировъчния процес и неговата най-важна част – тренировката.

Тренировъчен процес можем да наречем съвкупността от всички дейности, които извършваме по време подготовката за състезание. Разглеждайки го така можем да кажем, че в него има два основни момента, а именно: тренировка и възстановяване.

Всяка тренировка има за цел подобряване (или поддържане) на определени спортно-технически качества (бързина, сила, издръжливост, техника, координация, тактика и т.н.), но подобряването на тези качества се случва не по време на тренировката, а във възстановяването след нея, когато настъпват адаптационните процеси.

За да се стигне да постигнем оптимална адаптация са нужни две основни неща. Първото е достатъчен стрес приложен върху организма чрез правилно структурирана и извършена тренировка, а второто – оптимално възстановяване. С други думи, ако тренировката не е достатъчно тежка, няма да имате напредък, същото важи и ако не възстановите достатъчно. Нещо повече, ако периодично пренебрегвате възстановяването си, значително увеличавате шансовете за контузия.

„Почивката прави шампиона“

Чували сте този израз, често се използва с шеговит тон, но изразът е изключително верен, ако добавим едно условие: почивката прави шампиона, ако има от какво да си почиваме. Но нека се абстрахираме от тренировките и да наблегнем на

Възстановяването

Което, както разбрахме е изключително важно. Върху него влиаят много фактори, едни са по-важни (сън, хранене, почивка), а други не толкова (сауна, физиотерапия, масаж), но всички те са в плюс и колкото повече от успеем да съчетаем, толкова по-качествено ще е възстановяването.

Масаж

Масажът, вече разбрахме, е второстепенен фактор за възстановяването, тоест, ако храним правилно и не спим добре, шансът масажите да ни помогнат е от незначителен към никакъв, освен, ако лошият сън не е следствие на твърде много стрес в ежедневието и от емоционално естество, тогава масажът може да бъде чудесен инструмент за релаксация с цел подобряване качеството на съня. Освен за подобряването на съня и психо-физическа релаксация масажът спомага и за по-доброто кръвообращение в мускулите и подобряване на възстановителните процеси. Намалява умората и болките (ако има такива) настъпила по време на тренировка. Дори косвено понижава риска от контузии, като контролира мускулния тонус и така атлетът по-лесен избягва патологични модели на движение.

Кога и на какъв масаж да ходя?

Тези два въпроса нямат универсален отговор. Ако не сте свикнали да ви правят масажи, може би не е добра идея първото ви посещение да е непосредствено преди важно състезание, но пък нищо не пречи да го направите седмица пред това.

Масажите най-общо се класифицират според зоната на прилагане и според техниките, които терапевтът използва. Различните типове хора, реагират по различен начин на различните техники, а моментите и целите на приложение на масажът допълнително затруднява изборът на похвати и техники, който терапевтът трябва да направи. Понякога са нужни няколко процедури, докато масажистът и масажираният „влязат в синхрон“ и се стигне до оптимален резултат. Най-подходящият момент за масаж е вечерта или на следващата сутрин след тежка тренировка, но това не значи, че масажите ненамират място преди, по време и непосредствено след тренировка и/или състезание. Точно обратното, те могат да помогнат във всеки един момент и по преценка на треньора, терапевта и състезателя да бъдат използвани във всеки един момент на тренировъчния и състезателен процес.

Правилно приложените масажи са чудесно средство за подпомагане на тренировъчния процес и подобряване на спортните резултати. Искате ли да подобрите резултатите си? Личният ми съвет е да не отлагате включването им в тренировъчната ви схема, а възможно най-скоро да се консултирате със специалист и да започнете да работите с него за по-добро възстановяване.