Runner’s Knee или пателофеморален синдром

“Runner’s Knee”

или казано на медицински език – Пателофемурален синдром е нещо, което е много важно да различаваме от възпалението на пателарното сухожилие (“Jumper’s Knee”), не за друго, просто двете се третират по различен начин.

Пателофемурален синдром

Една от най-често срещаните травми при хора, занимаващи се с бягане, характеризираща се с тъпа болка зад или около горната страна на капачето на коляното. Движенията, които провокират болката са: клякане, бягане (особено при спускане), слизане по стълби, продължително седене, скачане и почти всичко, което е свързано с използване на голяма сила от страна на четириглавия бедрен мускул. Болката при тази травма се получава вследствие на триенето на капачето в бедрената кост.

Какви са причините за появата на болка

Виновниците за боката под капачката могат да са няколко. Първо е важно да споменем, че това е травма, по-характерна при женския пол, като една от сочените причини е по-големият Q-ъгъл, получен вследствие на по-широкия женски таз (теория, която се опровергава в последно време).

Като друг причинител на пателофеморален синдром, е сочена активацията на медиалната глава на четириглавия бедрен мускул (VMO). Има един куп изследвания, които показват разлики в активацията на VMO при здрави хора и такива с болка в областта на капачето. Също така има и един куп изследвания, които показват добри резултати при лечението на тази травма, чрез упражнения, концентрирани върху активацията на този мускул. За финал, ще кажа, че има и един куп изследвания, показващи, че тези добри резултати се дължат не толкова на подобрената активация на VMO, колкото на подобрената сила на целия четириглав бедрен мускул.

Третият механизъм, на който лично аз искам да наблегна, е нарушената биомеханика при бягане вследствие на по-слаби екзтензори в тазобедрените стави. Казано на по-прост език, това означава – слаби са Ви дупетата и затова Ви болят коленете.

Как се лекува

Лечението на тази травма варира според специалиста, при когото отидете. При личния лекар ще бъдете лекувани като от артрит, а диагнозата ще бъде хондромалация пателе, заболяване, свързано с изтъняването на ставния хрущял на пателата. При колега, кинезитерапевт, освен препоръките за добавки (ставни протектори) и ортопедични средства (наколенки) ще получите и широк набор от упражнения, които ще трябва да вкарате в ежедневието си, в случай че искате да бягате пак… без болки.

Упражненията сами по себе си са сравнително прости и имат няколко цели:

  • Подобряване на силата на мускулите около тазобедрената става
  • Подобряване на силата на мускулите, около коляното
  • Нормализиране на мускулния „дисбаланс“
  • Коригиране на техниката на бягане и баланса на тялото в пространството

Конкретни упражнения, полезни при пателофемурален синдром, ще дам по-нататък във времето, като идеята е това да стане на няколко порции, според причинителя на болките. Засега ще препоръчам консултацията със специалист, защото нещата са силно индивидуални и без да знаете точния причинител си е чиста стрелба на сляпо.

Освен упражненията, друго нещо, помагащо при тази травма е тейпингът, онези прекрасни цветни ленти, с които се лекува всяка травма в последните 10 години. В този случай те наистина могат да помогнат и могат да бъдат използвани по-успешно от твърдия адхезивен тейп. Как се поставя, може да видите в YouTube.

[youtube height=“350″ width=“700″]PLACE_LINK_HERE[/youtube]

Имате ли нужда от него, може да разберете при посещение при колега. Искате ли да бъде поставен правилно (а вие искате, защото не само може да не помогнете, но можете и да навредите на коляното си) е задължително да се обърнете към колега.

Масажът и самомасажът (с фоам ролер включително) също са част от успешното лечение и профилактика на пателофемурален синдром.

А добри резултати търсете, само, ако сте си дали почивка от бягането за няколко седмици и сте следвали стриктно, добре поставен и правилен план.


Следващата седмица ще затворим темата за коленете с чудото, наречено „синдром на илиотибиалния тракт“, контузия, отново характерна за хора, които обичат да бягат.